HTML

Mégsem annyira rosszak a kilátások?

2009.03.13. 10:57 thepirate

A közelmúltban tudósított baljós hírek ellenére pozitív megvilágításba helyezi Magyarország és Közép-Kelet Európa irodapiaci bérlőinek kilátásait a Jones Lang LaSalle új, Közép-Kelet Európa ingatlanpiacáról szóló piackutatási tanulmánya. Az elemzés a régió által a következő néhány évben nyújtott előnyöket mutatja be mind a bérbeadók, mind a bérlők számára.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a régió fővárosai közül Budapest és Varsó bizonyul a leginkább vonzónak a bérlők számára, ezeken a piacokon a következő években csökkenő bérleti díjakat és emelkedő kihasználatlanságot prognosztizálnak. Bukarestben és Prágában 2010-ben várható bérlők számára ideális irodapiac, bár Bukarest előre láthatóan 2012-re inkább a bérbeadók számára válik kedvezőbbé. A fennmaradó időszakokban többé-kevésbé kiegyensúlyozott bérlői-bérbeadói piacot várunk a közép-kelet európai régióban.

A számos iroda elhelyezést befolyásoló tényező közül négynek kulcsfontosságú szerep jut; a gazdasági és politikai háttér, a munkaerőpiac, az infrastruktúra és az ingatlanpiac, valamint az üzleti környezet - mind olyan tényező, melyeknek gondos értékelése révén jelentős előnyökhöz juthat a bérlő. Ennek az ellenkezője is igaz: akár valós veszélyekkel is szembesülhet az a vállalat, amelyik nem mérlegeli felelőséggel ezeket a szempontokat.

Budapest régóta stabil, Európa-szerte elismert és preferált shared service center és BPO (Business Process Outsourcing) lokációnak számít. A gazdasági visszaesés ellenére Magyarország továbbra is a külföldi vállalatok beruházásainak vonzó helyszíne marad, köszönhetően többek között a jól képzett, több nyelven beszélő munkaerőpiacának, amely alacsonyabb bérköltségen érhető el, mint a legtöbb európai országban. A budapesti ingatlanpiac modern, rugalmas kialakítási lehetőségeket és magas technikai specifikációt kínáló épületekkel gazdagodik évről évre és emellett a régióban aktív ingatlan befektetők is készségesen igazodnak a bérlők változó igényeihez - mindezt versenyképes bérleti díjakkal. Az üzleti világ a költséghatékonyság jegyében egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kiszervezés (shoring) tevékenységre. A piackutatási tanulmányunk összefoglalásaképp elmondható, hogy Közép-Kelet Európa versenyképes helyszínévé vált a világ bármely pontjáról érkező üzleti kiszervezésnek (shoring) vagy shared service centereknek. A jövőbeni fejlesztési terveknek, a jól képzett és olcsó munkaerőnek, valamint a költséghatékonyságnak köszönhetően ez a trend a jövőben felerősödni látszik.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr39999687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása