HTML

Politika

reklám

Friss topikok

Linkblog

Veszélyes a Fidesz felvetése Gőncz szerint

2009.02.27. 23:06 thepirate

Téves információkon alapul és nagyon veszélyes Németh Zsoltnak, a Fidesz külügyi kabinetvezetőjének a nagykövetváltásokra vonatkozó felvetése, amely nemcsak a Külügyminisztérium köztisztviselőire, hanem az egész köztisztviselői karra jelent fenyegetést - nyilatkozta Göncz Kinga tárcavezető.

A külügyminiszter a Fidesz külügyi kabinetvezetőjének, a külügyi bizottság elnökének keddi sajtótájékoztatójára és az azóta is tartó vitára reagált.

Németh Zsolt sajtótájékoztatóján közölte: az ellenzéki párt felszólítja a kormányt, a következő választásokig függessze fel a nagyköveti kinevezéseket. A politikus azt mondta, értesüléseik szerint a kormány több stratégiai helyre is új, a kormányhoz, illetve az MSZP-hez kötődő nagykövet kinevezését tervezi, így most akar nagyköveteket küldeni a NATO-hoz, valamint az Európai Unió és az ENSZ két-két nagyköveti posztjára is.

Szerinte mindez felér egy diplomáciai, illetve politikai "megszállással" a magyar külképviseletek felett. Azt mondta: ha a kormány nem függeszti fel a kinevezéseket, akkor a külügyi bizottság ülésein a Fidesz nem fogja támogatni a nagykövetjelölteket a következő választásig, illetve ha a Fidesz megnyeri a választásokat, akkor magára nézve semmilyen kötelezettséget nem vállal a most kinevezett nagykövetek személyére vonatkozóan.

Göncz szerint Magyarországot gyengítik

A Fidesz felvetésével összefüggésben heves vita bontakozott ki a külügyi bizottságban - ahol a szokásos eljárás szerint új nagykövetjelöltek meghallgatására került sor -, ezért az eredetileg zártnak meghirdetett ülést rövid időre nyilvánossá tették.

Göncz Kinga azt mondta: még több mint egy év van hátra a ciklus végéig, s gyengíti a magyar nagyköveteknek az ország érdekében kifejtett érdekérvényesítő képességét, ha a Fidesz nem támogatja a kormány hátralévő hivatali idejében a nagykövetjelölteket.

Téves Németh Zsoltnak az a kijelentése, miszerint a kormány hozzá hű embereket kívánna több posztra kiküldeni. Akikről szó van, karrierdiplomaták - hangsúlyozta a külügyminiszter nevek említése nélkül, hozzátéve: 20-30 évet töltöttek a tárca szolgálatában.

Többen vezető állásban is voltak, nem csak a szocialista-liberális, (illetve a szocialista) kormányzás idején. A Fidesznek arra a kijelentésére reagálva, miszerint elfogadhatatlanok a nagyköveti posztokra jelenleg jelölt emberek azért, mert "együttműködtek a kormánnyal", a tárcavezető kiemelte: természetesen együttműködtek, "hiszen a köztisztviselőknek a mindenkori kormánnyal kell együttműködniük".

Félelmet kelt a köztisztviselői karban

Az ilyen fenyegetés az egész köztisztviselői karban félelmet kelt, lehetetlenné teszi a hatékony munkát - mutatott rá a külügyminiszter.

Göncz Kinga kitért arra is, hogy a misszióvezetői megbízatás 4 évre szól. Az előfordulhat, hogy ez az időtartam néhány hónappal rövidebb, hosszabbításokra viszont csak indokolt esetben van példa - tette hozzá a tárcavezető.

Azt mondta, ellentétben Németh Zsolt állításával, hogy a 2002-es választások előtt Martonyi János akkori külügyminiszter, illetve a Fidesz-kormány felfüggesztette a nagyköveti kinevezéseket, a Fidesz-kormány közvetlenül a választások előtt nevezte ki az új ENSZ-nagykövetet, 2001-2002-ben pedig 32 kinevezés történt nagyköveti, illetve főkonzuli posztokra.

A New York-i ENSZ-misszió élére 2002 március végén Molnár László került.

Kormányváltáskor visszahívhatják a nagyköveteket

A külügyminiszter közölte: a nemzetközi gyakorlat szerint kormányváltás után a politikai kinevezetteket vissza szokták hívni a nagyköveti posztokról. Hangsúlyozta: a kormányváltás után a szocialista-liberális koalíció karrierdiplomatákat nem hívott vissza a missziók éléről, illetve csak azokat, akiknek lejárt a megbízatásuk.

A Németh Zsolt által közölt fenyegetés "az egész európai kultúrával szöges ellentétben áll" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a napokban Budapesten akkreditált európai uniós nagykövetekkel találkozott, akik "megrökönyödésüknek" adtak hangot azzal kapcsolatban, amit a fideszes politikus mondott.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr4970812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.02.28. 17:50:35

Szoci a lista A legsúlytalanabb, legszürkébb, a politikához legtehetségtelenebb, egyszóval a legsemmirekellőbb miniszterüket választották a szocialisták EP-listájuk vezetésére. A kiszivárogtatott hírek szerint azért Göncz Kingára esett a választás, mert ő…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása