HTML

Politika

reklám

Friss topikok

Linkblog

Titkosszolgálatok gerjesztik az etnikai feszültséget Magyarországon?

2009.03.02. 09:51 thepirate

Belföld - Meg kell vizsgálni, hogy nem külföldi titkosszolgálatok gerjesztik-e az etnikai feszültségeket Magyarországon - nyilatkozta újságírói kérdésre az Új Rend kormánybiztosa. A polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter szerint viszont hazai szélsőséges politikai csoportok gerjesztik az indulatokat. Szilvásy György úgy vélte: az eddig befelé forduló, kis létszámú csoportok a korábbinál leplezetlenebbül lépnek fel, és nyílt nyomásgyakorlással, provokációval próbálkoznak.

Új, eddig nem tapasztalt kihívásokkal kell szembenézniük a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak - mondta Szilvásy György a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok megalakulásának 19. évfordulója alkalmából tartott díszünnepségen. A miniszter szerint a 2008-as év egyebek mellett arra világított rá, hogy az eddig befelé forduló, kis létszámú csoportok a korábbinál leplezetlenebbül lépnek fel, és nyílt nyomásgyakorlással, provokációval próbálkoznak. Szilvásy úgy vélte, a hazai szélsőséges erők olyan külföldi soviniszta csoportoknak is 'segítő kezet nyújtanak', amelyek az ott lakó magyarsággal szemben lépnek fel.


Szilvásy György kifejtette, a feszültséget szélsőséges politikai csoportok gerjesztik, s mint leszögezte: egyetlen etnikum kriminalizálása sem elfogadható. „Sok térségében gyakran etnikai alapú feszültségeket tapasztalunk. De sok tapasztalat szól amellett, hogy ez a puskapor csak akkor robban, ha a közélet szereplői erre játszanak. Ez káros, ez megengedhetetlen, és természetesen tűrhetetlen" - fogalmazott Szilvásy György, polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter.

 

Szilvásy egyik elődje és párttársa, Nikolits István, aki a Horn-kormány idején volt titokminiszter, még másként vélekedett - emlékeztet a hírTV. Nikolits 2001-ben azt nyilatkozta: külföldi titkosszolgálatok akciója húzódott meg például a zámolyi romák esete mögött. A televízió kérdésére, miszerint állhatnak-e külföldi titkosszolgátok az etnikai feszültségek mögött, Kondorosi Ferenc, az Új Rend kormánybiztosa úgy reagált: „Nem tartom valószínűnek, de nyilvánvalóan ezt az aspektust is körültekintően végig kell gondolni."


Mint tudósítanak, a kérdésről a titokminiszter véleményét is meghallgatta volna a Hír Televízió, de ő nem volt hajlandó nyilatkozni. Így nem sikerült megtudniuk azt sem, hogy mi a véleménye a miniszternek arról a Heti Válaszban megjelent interjúról, amelyben Viktor Szuhorov, egykori KGB-s főtiszt azt nyilatkozta: jelenleg az orosz titkosszolgálat különös aktivitása figyelhető meg Bulgáriában és Magyarországon.
 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr34974854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása