HTML

Politika

reklám

Friss topikok

Linkblog

Melyik európai országban a legerősebb a rasszizmus?

2009.03.03. 09:18 thepirate

Európában a három leginkább rasszista ország Anglia, Németország és Franciaország. Angliában regisztrálják magasan a legtöbb rasszista incidenst. Mivel az utóbbi időben Magyarországgal kapcsolatban is gyakrabban emlegetnek rasszizmust, az inforadio.hu annak járt utána, miként definiálható a jelenség, és miként sikerül küzdeni ellene az Európai Unióban. A tudományos kutatások alapján az a kérdés is felmerült, vajon le kell-e nyelni a "rasszizmus keserű piruláját"?

Botrány: az arabok kifütyülték a Marseillaise-t

A rasszizmus, vagy a diszkrimináció súlyos zavarokat okozhat egy társadalomban. Bár Európa leginkább rasszista országának Angliát tartják, az ilyen jellegű zavargások Franciaországban véresebbek szoktak lenni. A társadalmi megkülönböztetésből eredő hatás-ellenhatás egyik tragikus példája volt 2001. október 6-án a Franciaország-Algéria labdarúgó mérkőzés, amelynek során a Franciaországban élő bevándorlók Algériának szurkoltak. Franciaországgal szembeni nemtetszésüknek úgy adtak hangot, hogy "kifütyülték" a Marseillaise-t, inzultálták a játékosokat, kővel dobálták a tribünt, ahol a kormány tagjai ültek és bin Ladent éltették.

Mindez néhány héttel a borzasztó szeptember 11-i merénylet után történt, el lehet képzelni, milyen irányban alakította a franciák és az arabok viszonyát, amikor egy ilyen helyzetben a bevándorlók fütyülnek a nemzeti himnusz alatt...

Anglia a legrasszistább

Az EU Monitoring szervezete által korábban készített felmérések szerint Nagy-Britannia a legrasszistább ország Európában. A vizsgált időszakban 53 ezer olyan esetről számol be a jelentés, amikor valamilyen rasszista indíttatású incidens történt. A rasszista megnyilvánulások első számú célpontjai Európában a romák, őket a muzulmánok követik. Az Európai Rasszizmus és Idegengyűlölet Monitoring Központja szerint az adatok nem egészen megbízhatóak, de Anglia után a második helyre Németországot hozták ki, mint rasszista nemzetet, 6500 bejegyzett incidenssel. Franciaországban "csupán" 1500-ról tudnak.
A jelentés készítői közölték, hogy ez a szélsőséges eredmény részben az adatgyűjtés következetlenségéből is származhat.

A jelentés szerint Közép- és Kelet-Európában romák esnek áldozatul a leggyakrabban a rasszizmusnak, különösen a munkavállalás és a lakhatás terén. Magyarországon például csak 25 rasszista incidenst jegyeztek fel a vizsgált időszakban, míg Csehországban 200-at.

Ez sajnos szintén pontatlan adat. A BBC által idézett jelentés szerzői megemlítik, hogy a magyar rendőrség az esetek többségében az egyértelműen rasszista összezördüléseket más címszó alatt vonja eljárás alá. Ez még inkább jellemző a fordított esetre, tehát ha cigány a támadó. Ilyenkor meg azért elnézőbbek, nehogy ők, a rend őrei tűnjenek fel rasszista színben, mikor csak jogosan intézkedtek. (Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a három "dobogós" ország az EU legnagyobb lélekszámú állama, amelyekben nagyon sok bevándorló él.)

A jelentésből az is kiderül, hogy Európában az egyik gyakori rasszista incidens, amikor nem engedélyezik valaki számára, hogy a vallásának megfelelő speciális öltözetet viseljen. A Közép-európai cigányság esetében ilyen problémák nem merülnek fel, ebből a szempontból tehát indokolatlanul "javulnak" a statisztikák ezekben az országokban.

A Monitoring Központ szerint a roma gyerekeket az EU-ban aránytalanul gyakrabban minősítik tanulási nehézségekkel küzdőknek, és komoly a lakóhely szerinti szegregáció, különösen Csehországban, Spanyolországban és Magyarországon.

Tátongó szakadék

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálatai szerint is rendkívüli módon aggasztó az esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos ígéretek és a gyakorlat között tátongó szakadék. A szervezet éppen ezért az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek elküldött jelentéseiben évek óta kézzelfogható intézkedéseket sürget a faji megkülönböztetés megszüntetésére.
 
Mint az az emberi jogi szervezet kutatásaiból kiderült, Nagy-Britanniában és Franciaországban elsősorban a muzulmán vallású közösségekhez tartozókat sújtja hátrányos megkülönböztetés, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban pedig a bevándorlók és a menedékkérők jogai csorbulnak a leggyakrabban. Számos közép-európai országban a romákat fosztják meg a mindenkit megillető gazdasági, szociális és kulturális jogoktól.
 
Ami Magyarországot illeti, az AI megállapítása szerint komoly probléma a roma gyerekek szegregált - elkülönített, kisegítő osztályokban, illetve kisegítő iskolákban folyó - oktatása. A magyar kormány számos lépést tett az elkülönített oktatás megszüntetése érdekében, ám hiányos a szegregációt megszüntető programok nyomon követése és hatásvizsgálata - vélik a jogvédők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikaipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr38976952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása